ПОСЕТА СРПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ

07 Март 2018 By In Дешавања

       

                       

Ученици IV1   одељења наше школе, имали су дивну привилегију да 7.марта 2018. године  ,,одрже,,  час социологије у нашој кровној научној институцији САНУ.

Љубазношћу наших домаћина упознали смо ову институцију, којом су председавали и ходили и многи чувени бивши ђаци Прве (Михајло Петровић Алас, Димитрије Нешић,  Јован Цвијић, Стеван Мокрањац, Лаза Лазаревић, Ђорђе Крстић, Стеван Сремац, Слободан Јовановић…).

Упознали смо се са историјом и прегнућима српске научне и уметничке елите, обишли салу за конференције, библиотеку ,легат собу Олге Јеврић…

Сазнали смо да Фонд Академијине библитеке броји око милион и петсто хиљада књига. Поред основног фонда који обухвата публикације из свих области науке и уметности, Библиотека поседује и посебне збирке које чине: стара и ретка књига, легати и посебне библиотеке, картографска збирка, збирка реферативне литературе, збирка микрофилмова и богата фототека са преко 5000 фотографија.

 

Библиотека је првенствено намењена члановима Академије, а могу је користити и научни радници, студенти, постдипломци и остали пунолетни грађани. Чланство је бесплатно; упис се врши на основу личне исправе. Библиотека располаже читаоницом са 52 места и читаоницом за чланове Академије.

 

Водич, госпођа Милена причала нам је и о Архиву САНУ чији се основни задатак састоји у систематском прикупљању архивске грађе за историју Академије и српског народа у свим областима и подручјима где Срби живе, као и у преузимању, смештају, чувању, сређивању, обради, заштити, публиковању и давању архивске грађена коришћење научним и другим заинтересованим лицима

 

Сазнали смо да је читаоница Архива опремљена картотеком, микрочитачем и приручном библиотеком и отворена је за истраживаче радним даном од 8.30 до 14:30 часова. У њој се између осталог чува и оригинална Дидроова енциклопедија у 35 томова.

 

Детаљније информације могу се погледати насајту www.sanu.ac.rs/,  а препоручујемо  и виртуелну шетњу www.sanu.ac.rs/Tour/index.html

                                                                                                        Наставник социологије,

                                                                                                        Снежана Кузмановић

 

Ви сте овде: Почетна Ученици Дешавања ПОСЕТА СРПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ