ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ МОДЕЛА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА (MEP EST 2018) У ТАЛИНУ

24 Фебруар 2018 By In Дешавања

   Од 17. до 24. фебруара 2018. године, у Талину, главном граду Естоније, одржана је 48. међународна конференција Модела Европског парламента (MEP EST 2018), на којој је учествовало преко 100 делегата из 27 земаља Европе. Модел Европског парламента је међународни програм која пружа младима јединствену прилику да се њихов глас чује у најважнијим политичким институцијама Европе. Рад је организован у оквиру 10 комитета који се баве различитим проблемима садашњости и будућности Европе. Између осталог, ове године се расправљало о односима између ЕУ и Русије, утицајем аутоматизације на тржиште рада, сецесијом региона у Европи, проблемима менталног здравља, односима између ЕУ и Турске, проблемима поузданости јавног информисања, тероризмом као светским проблемом, итд.

     Представници Србије на овогодишњем заседању су били ученици Бранислав Драгићевић и Јован Крајачић из Прве београдске гимназије, као и Теодора Милосављевић и Реља Микановић из Десете гимназије „Михајло Пупин“, заједно са професором Синишом Вукадиновићем. Сваки делегат је био распоређен у један од комитета где се интензивно расправљало о важним питањима и размењивала мишљења и идеје са осталим делегатима из других земаља.

     Први дан конференције је био резервисан за међусобно упознавање делегата, представљање циљева конференције и разноврсне team-building активности. Следећег јутра је одржано свечано отварање у Creative Hub Cauldron Hall-у где су организатори и Председништво конференције пожелели свима добродошлицу.  Присутнима су се обратиле и уважене личности и дипломате, након чега су вође делегација представиле своје земље и националне тимове. После отварања, комитети су почели предано да раде на својим резолуцијама уз пуно међусобно уважавање, поштовање различитих мишљења и мирно решавање евентуалних несугласица. Као резултат овог исцрпљујућег тродневног рада и залагања делегата, створене су резолуције које је требало представити и одбранити на Генералној Скупштини. Треба напоменути да су резолуције у строго прописаној форми и да се састоје из препознатих проблема (ICs – introductoryclauses) и предложених одговарајућих решења (OCs–operativeclauses).

      Током два дана заседања Генералне Скупштине, сваки од десет комитета је прво представио своју резолуцију која је затим подвргнута оштрој дискусији од стране свих осталих делегата, док су чланови комитета бранили своја решења. На крају сваке дебате, уследило је гласање Генералне Скупштине. Од десет представљених резолуција усвојено је само пет, што говори о строгим критеријумима, али и одличној припремљености делегата. Усвојене резолуције ће бити прослеђене Европском Парламенту, Европској Комисији и Савету Министара Европе и тиме утицати на одлуке ових водећих европских институција.

     Свечано затварање конференције је означило крај обавезама после чега је организована опроштајна забава за све учеснике конференције на тргу Слободе у Талину, уз прославу 100-годишњице независности Естоније и војном парадом.

     Поред напорног рада, било је времена и за дружење и упознавање лепота Естоније и далеког севера. Ниске температуре и хладан ветар са Балтичког мора  нису омели учеснике да уживају у бајковитом средњевековном Талину прекривеним снегом. На путу ка кући наша делегација је  трајектом прешла залеђени Балтик и  у повратку обишла Хелсинки.

    Ученици су научили много о начину рада и организацији Европског Парламента, критичкој дискусији у мулти-културном окружењу и дипломатији,  стекли много нових пријатеља и достојно представили Србију Европи. Kонференцијa Модела Европског парламента Талин 2018., за све делегате је представљала  једно драгоцено и незаборавно искуство. Било је инспиративно да упознају паметне младе људе из целе Европе, сазнају много о другим земљама и културама, размењују идеје и ставове, заједно одговоре политичким изазовима савременог света и буду део будућности Европе.

Вођа делегације Србије

наставник, Синиша Вукадиновић

 

 

Ви сте овде: Почетна Ученици Дешавања ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ МОДЕЛА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА (MEP EST 2018) У ТАЛИНУ