УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ ПУТОВАЊЕ КРОЗ ЦИРКУЛАРНО ЗНАЊЕ

21 Новембар 2017 By In Дешавања

Дана, 21.11.2017. ученици наше школе учествовали су на завршном догађају пројекта „Путовање кроз циркуларно знање“. Овај концепт настао је као нека врста одговора тежњи ка одрживом расту, имајући у виду да због пораста производње и потрошње притисак на природне ресурсе и животну средину непрекидно расте.Преласком са линеарног модела економије који функционише по принципу узми-направи-конзумирај-одбаци, на циркуларни модел у коме материјали циркулишу тако да буду максимално искоришћени што је дуже могуће, а само мале количине преосталог отпада се одлажу на депоније.Прелазом на циркуларну економију фокус се пребацује на поновну употребу, поправљање и рециклажу постојећих материјала и производа. Успостављањем једног оваквог система задржали би се ресурси у производном циклусу, смањиле количине генерисаног отпада и знатно смањиле штетне емисије у животну средину. Прелазак на циркуларну економију подразумева целокупну промену постојећег система, не само по питању иновативних технологија, већ и организације, друштва, финансија и законске регулативе.

 

Прва београдска гимназија потписала је протокол о сарадњи у пројекту о едукацију о Циркуларној економији у основним и средњим школама коју су покренуле НВО Средина и Центар за развој идеја.

 

Чланови Центра за развој идеја одржали су прво предавање 14. јуна, са ученицима другог разреда. Са ученицима 1/3 одељења одржали су четири радионице, где су се ђаци упознали са основним принципима овог концепта и сазнали нешто више о поновном искоришћењу и рециклажи материјала, коришћењу обновљивих извора енергије, еко-дизајну, смањењу или елиминацији опасних хемикалија из производа и смањењу настанка отпада. Предавање и радионице трајале су по 45минута, а у кабинету биологије, одржане су и две радионице суботом.

 

На завршном догађају у сали Задужбине Илије М. Коларца, који је почео у 09 и трајао до 14 часова, након приказане презентације, наши ученици су освојили I награду (Јефимија Вујовић, Милица Цветковић, Марија Илић, Исидора Дувњак, Јелена Маринковић, Алекса Милиновић и Матеј Бојић).
Осим дипломе, ученици су добили пригодне поклоне, ваучере за посете музејима и књигу о Калемегданској тврђави, коју смо предали школској библиотеци. У наредном периоду трудићемо се да победничка идеја нашег ученика, буде практично реализована у неколико кабинета Гимназије.

 

У Београду, новембра 2017. године


Наставник биологије,               
    Снежана Перовић                  


                  

 

Ви сте овде: Почетна Ученици Дешавања УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ ПУТОВАЊЕ КРОЗ ЦИРКУЛАРНО ЗНАЊЕ