СПРИНГ ФЕСТИВАЛ - МАРИБОР

05 Април 2017 By In Дешавања

На овогодишњем, традиционалном међународном Спринг фестивалу, који организује Друга мариборска гимназија, учествовало је девет земаља: Пољска, Шведска, Немачка, Италија, Словачка, Македонија, Босна и Херцеговина, Израел и Србија. Према пропозицијама такмичења, сваку земљу, односно школу, представљају шест ученика и један професор. На отварању фестивала, ученици, у петоминутном програму, представе земљу, град, школу и себе. Програм се изводи уживо, на енглеском језику - дозвољено је свега пар реченица на матерњем језику и са што мање техничке подршке. Наши ученици су се представили кратким, духовитим скечом уз пар илустративних слајдова, као и музичким програмом. Публика је посебним аплаузом и одобравањем испратила етно песму Заспо Јанко, коју су певале Катарина Јоновић и Дијана Глигоров, а који је пратио Реља Пешић бит боксом.

 

Током Фестивала реализоване су следеће радионице:

 

Дуња Недељковић је учествовала у радионици названој Импровизација. Ради се о глумачкој и сценској импровизацији, малом драмском делу, које настаје директно на бини, на основу сугестија које даје публика.

 

Марија Такић је учествовала на радионици Драме. Учесници су, за нешто више од осам сати рада, осмислили, увежбали и извели кратку драму без речи.

 

Милица Буљубаша и Реља Пешић су учествовали у изради класичног анимираног филма, цртајући сцене ''кадар по кадар''. Тема радионице - Четири годишња доба. Милица је радила у групи која је илустровала зиму, а Реља у групи која је илустровала лето.

 

Катарина Јоновић и Дијана Глигоров су учествовале на радионици ритмике названој Drummings. Учесници су учили да свирају на афричким ритмичким инструментима ђембе и дунунбе. Испоставило се да су ови инструменти одлична пратња и за наше етно песме, па су Катарина и Дијана, на наступу који је представљао излаз са радионице, отпевале песму ''Во наше село'' у пратњи оркестра афричких бубњева.

 

По завршеном Фестивалу, организатори су учеснике повели на излет на Блед и у Пиран. На Бледу, обишли смо замак у коме је музејска поставка која се односи на историју овог подручја од времена праисторије до касног XIX века. Ту су изложене и различите збирке, као што су геолошка, минеролошка и збирка фосила. У Пирану су учесници Фестивала обишли град и Тартинијев трг.
Ученици су били смештени код домаћина, ученика Друге мариборске гимназије. Домаћини су били љубазни и срдачни и наши ученици су склопили пријатељства која ће сигурно потрајати још дуго после овог фестивала. Пријатељства су склопљена и са многим ученицима из осталих земаља. Учесници Фестивала су се растали са надама и обећањима да ће наћи начина да се поново сретну и друже.


Професор ликовне културе,
Марина Чудов

 

Ви сте овде: Почетна Ученици Дешавања СПРИНГ ФЕСТИВАЛ - МАРИБОР