Посета ученика и професора из Немачке Првој београдској гимназији

22 Септембар 2012 By In Connecting Classrooms

У оквиру пројекта „Connecting Classrooms” наша школа је имала прилике да у периоду од 15. до 22. септембра 2012. угости 10 ученика и 2 професора гимназије Мартинеум из немачког града Халбертштата. Ово је прва у низу посета планираних у оквиру сарадње Прве београдске гимназије и Гимназије Мартинеум, а надамо се и планирању размене ученика са школама из Словачке и Велике Британије, које су нам такође партнери у овом међународном пројекту.

 

 

 

Како би се истовремено задовољили циљеви пројекта и искористило заједничко време за дружење и упознавање града, ученици – млади лидери пројекта и професори – ментори организовали су низ активности које су се бавиле пре свега људским правима и инклузијом, што су и неки од главних циљева пројекта „Повезивање учионица“, али су знатно време посветили и упознавању гостију са знаменитостима српске престонице, у којој су они боравили по први пут.

Прва у низу радионица звала се „Људска права у кутији“ (Human Rights in a Box) и у њој су учествовали гости из Немачке и ученици одељења I и IV разреда (Милица Симић, Јелена Граовац, Марија Вацић, Александра Мацановић, Антонија Марковић, Катарина Вељковић – I/1; Милена Остојић, IV/1, Вукан Марковић, IV/3). Ученици су се бавили анализом људских права и њиховом применом у земљама широм света, а резултате су изнели кроз тезе и цртеже, који су касније послужили као концепт за кратке глумачке приказе о људским правима на часу енглеског језика у одељењу IV/1. 

 

 

Следећа у низу активности звала се „Мисија Београд“ (Mission Belgrade), осмишљена по угледу на радионицу у којој су представници пројекта „Повезивање учионица“ (наставници и млади лидери) већ учествовали у новембру 2011. У Ливерпулу, у Великој Британији, током другог међународног састанка ментора и младих лидера пројекта.

 

Током ове активности ученици су у групама провели по два сата у централним улицама Београда, фотографишући и документујући све показатеље поштовања људских права и примене инклузије и мултикултуралности у нашој престоници. Сама активност је била веома мотивишућа за ученике, а презентације које су донели биле су више него интересантне за професоре и остале ђаке који су имали прилике да их погледају. У овој активности учествовали су, сем гостију из Немачке, ученици одељења I-7, а у публици су били ученици одељења IV-5, као и професори Снежана Кузмановић и Синиша Вукадиновић. Ментори су, као и у осталим активностима, били професори Бојана Арсић и Марина Чудов. Посебну помоћ понудила је ученица Дања Дрндарски, ученица II-1 и члан фотографске секције наше школе.

 

 

 Поред радионица, гости из Немачке имали су прилику и да присуствују експерименталним часовима енглеског језика, социологије, српског језика, немачког језика, филозофије и ликовне културе, те су се на та начин упознали и са великим бројем наших ученика и професора, али и начином рада у нашој школи.

 

  1. Час енглеског језика (проф. Бојана Арсић, одељење IV-3, тема: Културолошке сличности и разлике између Немачке и Србије - Cultural similarities and differences between Germany and Serbia; рад у групи и дискусија)]

 

 

 

       2. Часови српског језика (проф. Данијела Вујетић, одељење III-1, тема: Култура; превод на немачки: Кристина Крчмаревић, III-1; одељење IV-8, тема: Корени, Добрица Ћосић; превод на немачки:   

            Теодора Гузина, IV-8)

 

 

        3. Час социологије (проф. Снежана Кузмановић, одељење IV/2 , тема: Савремено друштво, превод: Вукан Марковић, IV-3)

 

  

        4. Часови ликовне културе (проф. Марина Чудов)

 

 

 

 

           5. Час немачког језика (професор Добрила Димитријевић, одељење IV-8)

 

 

 

 

 

          6 . Час филозофије (проф. Ирис Јанковић, тема: Разумевање порука)

 

 

 

Током боравка у Београду, ученици и професори из Немачке имали су прилике да посете и многе знаменитости српске престонице: Калемегдан, Саборну цркву, Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Mузеј Иве Андрића, Етнографски музеј, а дух Београда су упознали и кроз шетње Скадарлијом, вечере у ресторану „Стара Херцеговина“ и вечерње шетње поред река, као и током шетњи улицама Страхињића Бана и Обилићев венац. Водичи су били ученици Прве београдске гимназије, Вукан Марковић и Ивана Бига, као и професори Бојана Арсић, Данијела Вујетић и Марина Чудов.

 

 

 

Круна боравка гостију у нашој школи био је долазак Предрага Стакића, дизајнера универзалног логоа људских права, на час енглеског језика одељења IV-8, где су гости и наши ученици имали јединствену прилику да се упознају са начином рада овог младог графичког дозајнера који је, захваљујући својој идеји, постигао интернационални успех. 

 

 

 

 

Након недељу дана дружења и заједничког учења, ученици гимназије Мартинеум и Прве београдске гимназије постали су богатији за једно лепо искуство, а наша школа за још једну значајну међународну сарадњу, коју ће засигурно настојати да наставити и са будућим генерацијама ученика и професора. 

 

 

 

 

Бојана Арсић, професор енглеског језика и координатор пројекта “Connecting Classrooms”

 

Ви сте овде: Почетна Ученици Connecting Classrooms Посета ученика и професора из Немачке Првој београдској гимназији