Реализација пројекта и учешће деце

06 Мај 2010 By In Connecting Classrooms

Наша гимназија је од ове школске године део врло великог пројекта Британског савета-Повезивање учионица. Овај пројект је, пре свега замишљен као средство за подстицање активизма и креативности код младих. Такође, служи да се школе у целој Европи повежу и размењују искуства везана за школу или за све остало. Поред свега овога, постоји важан аспект реализације пројекта. Наиме, сви живимо у друштву које се постепено глобализује, где се мења тржиште, начин живота, па и саме моралне вредности. Не треба расправљати да ли је глобализација позитивна или негативна појава, али у сваком случају морамо бити спремни за време које долази. И то је једна од главних идеја овог пројекта: да се што боље упознамо са оним што постоји на овом свету, и да представимо целој Европи своје квалитете, таленте, које сигурно имамо.

Наравно, овај пројекат је назамислив без учешћа деце. Тако да је планирано да током трајања пројекта (2010-2013) ученици Прве београдске гимназије буду главни носиоци. Ту су наравно и професори-ментори: професорка Бојана Арсић и професорка Марина Чудов.

Пројекат је почео у децембру 2010. тако што су чланови Ђачког парламента изабрали 3 лидера пројекта међу својим члановима. Њихова дужност је да координишу пројектом у целости током целокупног трајања.

Ти ученици су:

 -         Вукан Марковић (23)

 -         Миона Марковић (11)

 -         Никола Гладовић (24)

Лидери су у фебруару 2011. похађали семинар о реализацији пројекта у Зрењанину, заједно са представницима још 9 гимназија у Србији. Тамо се говорило о тимском раду, реализацији пројекта, изради анкета, као и о планирању даљих активности.

Према плану пројекта, државе су повезане у групације од по 4 земље. Са Србијом сарађују Немачка, Словачка и Уједињено Краљевство. У оквиру ове групе је израђен план реализације пројекта до 2013. Можете га погледати на нашем сајту.

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА

Први део пројекта треба да се реализује 2011. Односи се на социјално окружење ученика ове Гимназије. Има 3 мања дела:

Дан у животу ученика-A day in the life of a student-

Дан у животу породице-A day in the life of a family.

Особа из прошлости-A person from the past

Први задатак смо већ урадили, тј. у оквиру њега снимили филм од пола сата, о коме је било речи на сајту. Филм су режирали, монтирали, у њему глумили и статирали ученици наше гимназије.

„Особа из прошлости“ се не односи само на специфичну особу из прошлости нашег народа, бећ је циљ да се кроз ту особу прикаже целокупно дружтво, држава и историјске околности тог времена. Прва гимназија је имала много славних ђака, тако да ће особа највероватније бити неки од наших бивших ћака- твораца српске државе. Овај део пројекта се тренутно реализује.

Други део пројекта подразумева литерарно окружење и треба да се реализује крајем 2011, почетком 2012. године. Овде је планирано да се оствари акција под називом „100 речи“ која има за цињ да на неки начин премости језичку баријеру међу земљама учесницама.

Након тога следи проучавање културног окружења, које ће се реализовати 2012. Ту би требало да на најбољи начин представимо деци у Европи нашу богату културу, баштину и традицију. У оквиру овог дела пројекта је планирано организовати Инеркултуралну недељу. Тада ће се у нашој школи презентовати културе разних народа, док ћемо се ми потрудити да покажемо све квалитете које имамо.

Последња фаза пројекта јесте научно окружење, где би требало да се укључе природне науке. Ово је у плану да се реализује 2013. године. Идеја је да се, користећи најсавременије методе учења, ученицима разне научне дисциплине прикажу на начин који није званично у оквиру плана и програма.

Ово је кратак приказ онога што ће се радити у Првој београдској гимназији у наредним годинама. Од нас се, као једне од најзначајнијих гимназија очекују велики резултати а ми смо у потпуности спремни да одговоримо свим захтевима.

 

 

ВУКАН МАРКОВИЋ (2-3)

Ви сте овде: Почетна Ученици Connecting Classrooms Реализација пројекта и учешће деце