Повезивање учионица

28 Септембар 2009 By Бојана Арсић In Connecting Classrooms

Нови међународни пројекат у коме учествује наша школа

Поводом покретања међународног пројекта ,,Повезивање учионица” (Connecting Classrooms) у Европи, у Србији је 28.09. 2010. одржана конференција којој су присуствовали наставници, директори школа и представници локалних самоуправа из централне и јужне Србије и Војводине.

 

 

        

Током конференције, одржане у Београду у хотелу Зира, међународни пројекат ,,Повезивање учиница” спојио је више од 80 експерата из области образовања у Србији, који су имали прилике да се упознају и дискутују о методама увођења међународне димензије у наставу и редовни распоред часова. Конференцију су отворили директор Британског савета у Србији, Ендру Глас, и Министар просвете, Жарко Обрадовић, који су се сложили у ставу да ће овај пројекат допринети активном развоју образовног процеса у Србији, што и јесте једна од стратегија Министарства просвете Републике Србије. Захваљујући овом пројекту, будуће генерације ће моћи да се укључе у најновије токове образовања савремене цивилизације. Ово је један од најважнијих сегмената целокупне политике развоја и један од најважнијих услова за интеграције у заједницу земаља Европске уније.

Ради покретања овог пројекта у земљама Европе, у периоду од 10. до 14. октобра у Лондону je одржан контакт-семинар за професоре и представнике локалних самоуправа из 20 европских земаља.

Контакт-семинар је организован од стране Британског савета,  са циљем да се професори и представници локалних самоуправа упознају и у оквиру својих група испланирају даљу сарадњу на пројекту. Од 12. до 14. октобра, гости из разних европских земаља, међу којима је и Србија, имали су прилику да посете неколико школа у Енглеској, где су лично могли да стекну увид у сличности и разлике између својих и енглеског система образовања, што је било од великог значаја за правилно схватање пројекта и будуће сарадње.

У пројекту, поред Велике Британије, учествује још 20 земаља, а распоређене су у групе (кластере) од по 4 земље, пр чему свака земља учествује са 10 средњих школа. Србија је распоређена у групу са Немачком, Словачком и Великом Британијом, а школе из Србије које учествују у пројекту су гимназије из Београда, Чачка, Горњег Милановца, Пирота, Ниша, Бечеја, Панчева, Сремске Митровице, Новог Сада и Зрењанина. Све школе су разврстане у две групе од по 5 гимназија, а главни координатори за сваку групу су професори Снежана Цигановић из Гимназије Урош Предић из Панчева и Бојана Арсић из Прве београдске гимназије из Београда.

Главни циљеви пројекта су:

Увођење међународне димензије у образовању у постојећи наставни план и програм;

Инклузија и њено имплементирање у постојеће облике рада у настави;

Тренинг младих лидера – обучавање и оспособљавање младих лидера представника ђачких парламената- за будући рад са сличним циљевима у земљама Европе.

Током семинара све групе су имале прилику да заједно разраде овај оквирни план и договоре се о активностима које ће уврстити у партнерски план пројекта.      Активности које ће се обављати мораће да испоштују горепоменуте циљеве, са посебним акцентом на инклузију и њену имплементацију у настави. Рок за подношење коначног партнерског плана са списком активности у којима ће учествовати ученици и професори је 26. новембар 2010. а завршетак првог дела пројекта планиран је за период око Ускрса, док ће други део активности, са другом темом, бити потребно довршити до краја школске године.С обзиром на то да пројекат траје 3 године, усвојен је оквирни договор да се у току једне школске године покрију две теме са одређеним бројем активности, при чему ће професори разних предмета имати прилике да учествују у пројекту, као и ученици који имају различита интересовања.

Како би активности које ће професори и ученици припремати у оквиру пројекта у наредне три године били доступни свим учесницима из осталих земаља, направљена је посебна интернет платформа под називом ,,Е-twinning”, преко које ће ученици и професори моћи да комуницирају једни са другима и да имају увид у заједничке радове и активности. Зато ће бити неопходно да се, током рада на пројекту, овој платформи активно прикључи што већи број ученика и професора, како би комуникација била што активнија, а резултати самог пројекта што успешнији.

 

 

 

Бојана Арсић, професор енглеског језика

Ви сте овде: Почетна Ученици Connecting Classrooms Повезивање учионица