ПРВА ПРОТИВ КИШЕ

27 Мај 2014 By Уредништво In WWW

ПОМОЋ УНЕСРЕЋЕНИМ ЉУДИМА

 

У суботу, 17. маја, ученици и професори Прве београдске гимназије  започели су, спонтано и самоиницијативно, акцију прикупљања хуманитарне помоћи за становништво угрожено катастрофалним поплавама. У главом холу Гимназије активности су тога дана трајала од 10 до 17 часова. Прикупљене ствари ученици су  преносили  на пунктове Црвеног крста пешице, приватним  возилима,  а позиву ђака одазвала су се и неки  возачи такси удружења (Пинк такси),  која су  бесплатно превозила хуманитарне пошиљке.

Због апела државних органа, упућиваних  преко средстава јавног информисања, да је ситуација изузетно озбиљна и да је неопходна свака врста помоћи, члан школског одбора Гимназије, у договору са директором школе, ступа у контакт са замеником градоначелника, и људима из Штаба за ванредне ситуације Скупштине града Београда. Школа је поново отворена око  20.00 часова (десетине грађана стајало је већ испред главног улаза у Гимназију са пакетима помоћи) и пријем помоћи је настављен све до 02.00 часа после поноћи. У том периоду прикупљена је различита помоћ и спакована у 6 комби возила.

Сутрадан, 18. маја, акција у Гимназији је настављена од 09.00 часова, и трајала је све до 24.00.  Велики број ученика је вредно и напорно радио, на прихвату, сортирању, паковању и испоруци помоћи, јер су се, на радост свих,  грађани масовно одазивали акцији (тога дана је стигла и драгоцена  помоћ - дечија храна, флашице, цуцле, млеко у праху..., која је довежена великим приватним аутомобилом, директно из Швајцарске). Прикупљена је огромна количина помоћи и отпремљена  на  приоритетне локације у граду.  (7 комби возила  возила послатих из Штаба за ванредне ситуације града Београда, три пик-ап возила добијена од општине Стари град, једно путничко возило Скупштине града, два приватна комби возила - у једном  300 кг јабука, које су договору са Штабом прослеђене на Сајам). Ђаци су паралелно  организовали превоз  у сарадњи са такси удружењима (Пинк такси и Бео такси), која су,опет на позив деце, помоћ превозили бесплатно. Због недостатка простора, велика количина гардеробе је пренета из школе  у просторије Цркве Александар Невски.

Трећег дана, 19. маја,  у време редовних  наставних  активности у преподневним часовима, са три возила Скупштине града пренета је  помоћ прикупљена до тог тренутка. Акција се наставила  по завршетку поподневне наставе, у периоду од 20.00 до 23.00 часа, и том приликом је један комби из дечјег обданишта са стварима за децу,  у договору са Штабом, директно послат у Падинску Скелу, а остала прикупљена роба је са  два путничка возила Скупштине града, прослеђена на локације  према инструкцијамаГрадског Штаба.

Локације на које је, у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације града Београда прослеђивана прикупљена помоћ,  као и  локације које су деца сама одабрала су: Обреновац, Барич, Комбанк арена, Стари ДИФ, Нови ДИФ, Шумице, хала Пионир, Славија, Сајам, Нови Београд - ул. Омладинских бригада, Патријаршија, 4. јули, објекат Железнице у Савској улици, Црква Александра Невског, биоскоп Рекс, Црвени крст у Симиној улици, хала спортова у Падинској скели....

У акцији прикупљања помоћи, поред ученика и наставника учествовао је члан Школског одбора , који је са својим сином (ђаком Гимназије), домаром и обезбеђењем школе, поред дневних активности кооринације, обављао дежурства у вечерњим и ноћним сатима.

У уторак, 20.05. око 10 часова,  комбинована пошиљка величине око пола комбија  (допуњен комби који је организовала и опремила наша општина), упућена је у Крупањ.

 

Поред наведеног, за три дана је  прикупљено око 60.000 динара помоћи за наше ученике који су са погођених локација евакуисани у прихватне центре. Наши матуранти за њих планирају и донацију од преко 100.000 динара  (продаја карата за Матурантску журку у дворишту 27. маја, као и одрицање од дела планираних забавних активности за које је новац раније сакупљен).

 

Захваљујем се и честитам ученицима и наставницима, нашем члану Школског одбора, домару и обезбеђењу школе, на изузетној пожртвованости током, за велики број људи у угроженим областима, трагичног викенда. Захваљујући овом преданом ангажовању и изузетној солидарности грађана,  једна људска,  спонтана реакција групе бивших и садашњих ученика као и наставника, мобилисала је наш Дорћол и омогућила  брзо, ефикасно прикупљање  и дистрибуирање  важне помоћи за унесрећене у поплавама  и представља мали допринос хуманости, и заједништву које нам је толико потребно.

 

Позивамо добре људе у земљи и иностранству да наставе хуманитарне активности,  нарочито прикупљање новчане помоћи, средстава за личну хигијену, опреме и хране за бебе, а наша акција Прва против кише  траје...

                

 

                                                                                                                                                     Директор   

Ви сте овде: Почетна ПРВА ПРОТИВ КИШЕ