Секције грађанског васпитања "Грађанац"

26 Април 2013 By Милан Гачановић In Грађанац

 

       Посета изложби DALÍ - Божански светови у Музеју историје Југославије, 10. септембра за ученике IV6 и IV8 разреда. Три ученика IV4 - Марија Радовановић, Урош Пајовић и Никола Ђ укић учествовала су у пројекту Zvoni za Evropu! оквиру Европског покрета за Србију (септембар - децембар). Циљ пројекта је подизање нивоа знања младих о Европској унији и нивоа свести о неопходности учешћа младих у промоцији европских вредности.

Група од педесет ученика била је на филмском фестивалу Слободна зона, који је одржан у новембру 2010. године у Дворани Културног центра Београда.

 

 

У оквиру пројекта Зона младих, у сарадњи са Иницијативом за демократску транзицију и Библиотеком града Београда у периоду од 12. новембра до краја децембра учествовали су ученици III5 разреда.

 

 Група од педесет ученика била је фестивалуСлободна зона, који је одржан у новембру 2010. године у Дворани Културног центра Београда.есет ученика била је на филмском 

У оквиру пројекта Зона младих, у сарадњи са Иницијативом за демократску транзицију иБиблиотеком града Београда у периоду од 12. новембра до краја децембра учествовали су ученици III5 разреда.

 

 

По завршетку пројекта добили су одговарајуће сертификате.

 Ово је један од пројеката који афирмишу циљеве Националне стратегије за младе. Циљ пројекта је подизање нивоа активизма младих кроз успостављање нових начина сарадње цивилног и јавног сектора и специфичног ангажмана самих младих кроз повећање партиципације у осмишљавању и креирању простора у коме ће проводити слободно време.

 Основна идеја је ормирање простора, у оквиру библиотеке, намењеног младима.

 Библиотека града Београда је определила простор - Библиотеку Ђорђе Јовановић, а ДТИ је у сарадњи са Активом наставника грађанског васпитања средњих школа Београда, oбавио тренинге и радионице у Првој и Петој београдској гимназији. Овакав рад са младима је, поред јачања активизма младих, њиховог укључивања у процесе доношења одлука и подизања капацитета ђачких парламената, представља начин да се новоформирани простор у оквиру библиотеке физички и програмски обликује према интересовањима и критеријумима младих.

 

Ученици II2 и II3 посетили изложбу Икона, српска духовна и историјска слика у галарији Српске академије наука и уметности.
Пилот програм "Омладинско предузетништво" и TITAN ("Junior Achievement")

У овом програму учествовали су ученици III5 и III8 (21 ученик) са својим акционарским предузећем Universal Trade Serbia, формираним у октобру 2010. године.

9. новембра су учествовали на семинару из области предузетништва у организацији Junior Achievement-а у просторијама општине Стари Град.

9. децембра, започет је пројекат Знање под покровитељством ББA (Београдска банкарска академија) предавањем проф. Зорана Грубишића. Ученици III8 Душан Стојановић, Стефан Деспотовић, Вукашин Јанковић и Цветиновић Огњен су ушли у финално такмичење и 18. маја су освојили награду за креативност.

11. децембра, ученици III5 и III8 су на ББA (Београдска банкарска академија) учествовали на семинару о предузетништву.

 

Професор Милан Гачановић, координатор програма, je 15. i 16. децембра у Великој Плани учествовао на годишњој конференцији Junior Achievement-а. Професорка Милана Ивковић била је од 25. до 27. фебруара 2011. године на почетном семинару ЈА.

22. децембра, у хотелу ZIRA, на традиционалном такмичењу Junior Achievement-а Пословни изазов - Belgrade Business Challenge Skills@Works Challenge учествовали су ученици III8 Денис Шабани, Душан Стојановић и Стефан Деспотовић. Шабанијев тим је освојио I место и 20. и 22. априла учествовао у финалу овог такмичења.

10. и 11. марта, два тима од по три ученика III5 и III8 на ББA (Београдска банкарска академија) учествовали у радионици Вештина презентовања (Presentation Skills). Добили су сертификате од Ernst&Young-а.

У оквиру TITAN такмичења (пословање на виртуелном тржишту) ученички тимови III5 NEWEDITION и JOCKER су ушли у национално полуфинале.

Ви сте овде: Почетна Клуб прве Грађанац Секције грађанског васпитања "Грађанац"