ИЗВЕШТАЈ СА МАНИФЕСТАЦИЈЕ ТРИ ДЕНА КУЛТУРА У СКОПЉУ 7-9 МАРТА 2019. ГОДИНЕ Featured

21 Март 2019 By In WWW

 

https://koprivakolektiv.wordpress.com/2019/02/26/tri-dena-kultura-2/?fbclid=IwAR24-UGiCw87r3_xCfFktzgtGDlQKyMZ3CgNe79Dou-jhJAzcY8hapUb5oI

 

14 ученика, колегиница Драгана Стојановић и ја смо кренули 7. Марта 2019. у 8 сати испред школе минибусом. После два успутна задржавања стигли смо у Куманово где смо на позив директорке гимназије Гоце Делчев, Марије Тодоровске , отишли у посету. Ту смо били изузетно срдачно дочекани. Гимназија Гоце Делчев има преко 1200 ученика и око 90 наставника. https://gdku.edu.mk/

 

Учесници су бројних пројеката у оквиру Еразмуса са Белгијом, Швајцарском, Шпанијом, Бугарском.  Показали су велико интересовање да остваре сарадњу и са нашом школом у многим областима, поред уметничких (музичка и ликовна култура), предложени су и пројекти у областима спорта, информатике, биологије, историје, дебате..

Затим смо продужили пут Скопља где смо стигли око 18 часова. Дочек је такође био изузетно срдачан. После освежења, деца су отишла код својих домаћина одакле су се вратили до 20 часова, када је почело Прво вече манифестације Три дена култура на којој је наша ученица Марија Такић представили свој ауторски филм који је наишао на одличан пријем.

 

Другог дана су домаћини организовали обилазак града уз пратњу наставника историје који је наше ученике упознао са прошлошћу Македоније  и Скопља. Обишли смо део града који се зове Кале, Музеј савремене уметности, Стари део града и Цркву светог Димитрија. Домаћини су затим ѕа све ученике организовали  ручак у националном  ресторану  Достан. 

У 20 часова почело је друго вече манифестације посвећено драмским и сценским перформансима где је наша плесна група коју су сачињавали: Анђела Лаушевић, Бојана Поповић, Теа Томашић, Марија Такић и  Стефан Добраш са великим успехом извела кореографију Анћеле Лаушевић.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Tn7DhioWfJU&list=UUIBnn8LoVIX4aC_ehigWSAw&index=9

 

Трећег дана сам била специјални гост на састанку Музичких педагога Македоније где смо, заједно са председницом наставника музичке културе Србије,  договарали  будућу сарадњу.

Треће вечери бенд Прве београдске гимназије извео је програм који је био изузетно добро прихваћен. Наступило је укупно 13 бендова, 11 из Скопља, а гости смо били ми и бенд из Охрида. Бенда у саставу Бранко Станковић (бас, бубњеви и вокал), Реља Пешић (бас), Реља Першић(соло гитара), Марија Такић (клавијатуре), Олег Свобода (бубњеви), Филип Костић (ритам гитара) и вокал, Анђела Крагић, извео је нумере: 1. Hoću da znam-Partibrejkersi 2.Glasno glasnije-Osmi putnik, 3.Brankova autorska, 4. Another Brick in the Wall- Pink Floyd,  5. Čudna šuma-Yu grupa,   6 Makedonija – Time.

Током извођења песама истовремено је текла и изложба дигиталних фотографија које је одабрала наставница Марина Чудов. 

Четвртог дана смо кренули за Београд око 11 часова. Са два успутна задржавања стигли смо у Београд  препуни утисака, дивних искустава и богатији за бројне пријатеље. Наши ученици су се понашали изузетно лепо, поштовали су све договоре,  а њихови наступи су били заиста разлог за понос. Надамо се да ће се ова сарадња наставити и у будућности о чему смо и разговарали са директорком школе Емилијом Илиеском и наставницом музичке културе Емилијом Ристановском.

 

                                                                                                           Наставница музичке кутуре,

                                                                                                                             Снежана Филиповић

Ви сте овде: Почетна